Kennisbank betekenis en uitleg Agentuur of handelsagent - Provite

BETEKENIS AGENTUUR / HANDELSAGENT

Een agentuur is een overeenkomst op basis waarvan een handelsagent tegen een omzetcommissie verantwoordelijk is voor de verkoop namens zijn opdrachtgever binnen een bepaalde regio of binnen een bepaalde sector. Een handelsagent is de persoon of het bedrijf dat voor een bepaald gebied een agentuur heeft, het recht om daar te verkopen.

Toepassing

De agentuur is een specifieke vorm van acquisitie uitbesteden waarbij de gehele acquisitie wordt uitbesteed. Dit is een wettelijk geregelde vorm van uitbesteden van de acquisitie. Een aantal vaste kenmerken zijn:

  • Het gaat meestal om de verkoop in een land of gebied waar de opdrachtgever geen eigen verkoopkantoor heeft.
  • Dat gebied is beschermd voor de handelsagent; de opdrachtgever voert geen eigen verkoopactiviteiten in dat gebied meer uit.
  • De agent krijgt een commissie over de gehele omzet in zijn verkoopgebied.
  • Het gaat in de regel om een langdurige samenwerking; vijf jaar minstens is heel gewoon.
  • Het opgebouwde klantenbestand blijft eigendom van de handelsagent.
  • Na beëindiging van de overeenkomst dient de opdrachtgever een bedrag aan de agent te betalen als afkoopsom voor de opgebouwde goodwill.

Een agentuur wordt meestal aangegaan voor gebieden of sectoren waar de opdrachtgever zelf weinig kans ziet een rendabele verkoop op te zetten. Dit zijn dus vaak moeilijke markten. De handelsagent zal flink moeten investeren om succesvol te zijn. Om die reden is de door de handelsagent opgebouwde goodwill juridisch beschermd.

Een agentuur is een overeenkomst die valt onder het agentuurrecht, wat dwingend recht is. Je kunt er dus niet met bepaalde voorwaarden in een contract van afwijken.

Meer informatie

Wikipedia: Handelsagent

8 goede redenen voor het uitbesteden van acquisitie

(terug naar overzicht)

Beter worden als salesprofessional?

Naast deze theorie weten we ook veel over de praktijk van b2b-sales. Wil je je verder ontwikkelen als salesprofessional? Lees dan hier meer over onze acquisitietrainingen of neem contact op.