Wanneer moet je b2b sales uitbesteden - Dé ultieme checklist - Provite

Wanneer moet je b2b sales uitbesteden? Dé ultieme checklist

Wanneer is sales uitbesteden de oplossing? Als bedrijf in de b2b-sector sta je voortdurend voor de uitdaging om je verkoopinspanningen te optimaliseren en te verbeteren. Op enig moment kan het uitbesteden van b2b sales dé manier zijn om je verkoopinspanningen naar een hoger plan te brengen. Maar hoe moet je nu bepalen of deze strategische zet de juiste keuze is voor jouw bedrijf?

In dit artikel bieden we je een gedetailleerde checklist aan, waarmee je kunt bepalen of het uitbesteden van b2b-sales de juiste stap is om je bedrijfsdoelen te bereiken. We behandelen verschillende scenario’s en bieden inzicht in hoe een extern acquisitie- of telemarketingbureau kan bijdragen aan het vergroten van je salescapaciteit, het bereiken van nieuwe doelgroepen, het verhogen van professionaliteit en nog veel meer. Ontdek hoe je met behulp van externe expertise je verkoopinspanningen naar een hoger niveau tilt  en je bedrijf kunt laten groeien.

Door René Bekink

1. Wil je meer salescapaciteit krijgen?

Als je bedrijf groeit en je huidige verkoopteam niet meer voldoende capaciteit heeft om alle potentiële klanten te bedienen, is het (deels) uitbesteden van sales een slimme zet. Een extern bureau kan snel opschalen en flexibel inspelen op de groeiende vraag. Zo hoef je niet zelf nieuwe werknemers aan te nemen en op te leiden. Dat aannemen van goede salesprofessionals is bovendien in deze overspannen arbeidsmarkt geen sinecure.

2. Wil je nieuwe doelgroepen bereiken middels b2b sales?

Extern acquisitie uitbesteden opent de deuren naar nieuwe marktsegmenten en doelgroepen, waar je intern misschien niet de juiste expertise voor hebt. Bovendien zijn accountmanagers vaak niet zo goed in koude acquisitie en vinden het ook niet leuk. Door gebruik te maken van het netwerk en de ervaring van een extern bureau kun je je bereik vergroten en nieuwe kansen benutten. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan het benaderen van nieuwe sectoren of internationale markten.

3. Streven naar hogere professionaliteit met het uitbesteden van b2b sales?

Externe acquisitie- en telemarketingbureaus zijn gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige, professionele salesdiensten. Ze beschikken over getrainde verkoopteams die de nieuwste technieken, software en strategieën gebruiken om je bedrijf te vertegenwoordigen. Ze hebben bovendien een bredere ervaring dan een eigen verkoopteam, omdat ze werken voor verschillende bedrijven in diverse sectoren. Maak gebruik van die brede ervaring!

4. Heb je een productintroductie of andere actie gepland?

Bij specifieke salesacties, zoals productintroducties of tijdelijke promoties, kan het uitbesteden van sales helpen om snel en effectief resultaten te behalen. Terwijl een extern bureau zich volledig kan focussen op deze actie, houdt je interne team zich bezig met de kernactiviteiten van je bedrijf. Zo leidt de reguliere verkoop niet onder speciale acties en blijft je omzet minstens op peil.

5. Wil je nieuwe (b2b) markten verkennen?

Voor het betreden van nieuwe markten is een gedegen marktonderzoek en een gerichte acquisitiestrategie nodig. Externe sales-experts hebben de ervaring en expertise om nieuwe markten snel in kaart te brengen, de concurrentie te analyseren en een nieuw netwerk op te bouwen.SALES INSPIRATIE

Je ontvangt één tot twee keer per maand een e-mail met redactionele informatie.
Je kunt je op ieder moment afmelden.6. Heb je ondersteuning nodig voor je accountmanagers?

Sales uitbesteden kan een waardevolle aanvulling zijn op je interne accountmanagementteam. Door taken zoals leadgeneratie, koude acquisitie en nurturing uit te besteden, kunnen je accountmanagers zich concentreren op het onderhouden van relaties en het bieden van toegevoegde waarde aan bestaande klanten.

7. Wil je een flexibele schil rond je b2b salesteam?

Sales outsourcing biedt de flexibiliteit om je verkoopteam snel aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en fluctuaties in de vraag. Je kunt eenvoudig opschalen of afschalen afhankelijk van je behoeften, zonder dat je vastzit aan langdurige contracten of personeelskosten. Daardoor kun je beter inspelen op de actuele marktsituatie en succesvoller zijn.

8. Streven naar extra groei door je b2b sales uit te besteden?

Als je ambitieuze groeidoelstellingen hebt, kan het uitbesteden van sales helpen om deze doelen sneller te bereiken. Behalve de externe capaciteit, brengen telemarketing- en acquisitiebureaus vaak nieuwe ideeën en strategieën binnen. Hierdoor wordt je bedrijf competitiever en kan het sneller groeien.

9. Wil je een binnendienst opzetten?

Voor bedrijven die nog geen interne verkoopteam hebben, kan het uitbesteden van sales een efficiënte manier zijn om een binnendienst op te zetten. Een extern bureau helpt bij het opzetten van processen, het trainen van personeel en het leveren van de nodige infrastructuur om je salesactiviteiten snel van de grond te krijgen. Zodra deze afdeling binnendienst goed functioneert, draagt het externe bureau deze over aan jouw bedrijf. En misschien is het extern houden van de binnendienst wel efficiënter of goedkoper.

10. Streven naar een betere klantenservice?

Door sales uit te besteden aan een gespecialiseerd bureau kun je een betere klantenservice bieden. Externe experts zijn vaak beter in staat om snel te reageren op vragen en problemen, waardoor de klanttevredenheid groeit en de kans op retentie, cross- en upselling toeneemt.

Uitbesteden om marketingacties effectiever op te volgen - Provite
Uitbesteden om marketingacties effectiever op te volgen.

11. Wil je marketingacties effectiever opvolgen?

Het uitbesteden van sales stelt je in staat om de leads die voortkomen uit marketingacties, effectief op te volgen. Een extern bureau zorgt voor een snelle en consistente opvolging, waardoor de kans op conversie wordt gemaximaliseerd en je marketinginvesteringen beter renderen.

12. Heb je andere specifieke behoeften?

Naast de genoemde redenen zijn er tal van andere situaties waarin sales uitbesteden waardevol kan zijn. Of het nu gaat om het verlagen van kosten, het verbeteren van efficiëntie of het verkennen van nieuwe verkoopkanalen, een extern salesbureau kan maatwerkoplossingen bieden die aansluiten bij de specifieke behoeften van je bedrijf.

Door het uitbesteden van sales aan een ervaren en betrouwbaar extern sales bureau, kun je profiteren van de voordelen van een professioneel verkoopteam zonder de kosten en risico’s van interne werving en opleiding. Benieuwd? Neem dan contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen bij het realiseren van je verkoopdoelstellingen.

Meer lezen

8 goede redenen voor het uitbesteden van acquisitie.

Hoe b2b telemarketing een waardevolle toevoeging wordt van het totale salesproces.

Hoe je met telemarketing meer leads genereert.

Koude acquisitie 2.0: innovatieve benaderingen voor b2b-succes.

Salestaken uitbesteden als je te veel openstaande salesvacatures hebt.

Sales Outsourcing: The Art & Science of Sales Growth with Strategic Partnerships – Anna Hunyadi.

Sales Outsourcing Guide With 6 Do’s & Don’ts On Finding the Right Outsourced Sales Professionals – Paul Grant.

(bovenste foto Christina Morillo)

Share: