De voordelen van een duurzame verkoopstrategie in de b2b-sector - Provite

De voordelen van een duurzame verkoopstrategie in de b2b-sector

Bouwen aan succesvolle sales door ethiek en duurzaamheid

In het hedendaagse zakenklimaat zijn duurzaamheid, ethisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) steeds belangrijker. Deze waarden zijn niet langer slechts modewoorden, ze zouden een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie moeten vormen, vooral in de b2b-sector. In dit artikel beschrijf ik hoe deze principes toegepast kunnen worden in b2b-sales, wat hun belang is voor verschillende belanghebbenden en of ze daadwerkelijk bijdragen aan een verbeterde bedrijfsreputatie en meer sales. Tevens behandel ik de consequenties van een duurzame verkoopstrategie voor bedrijven die een deel van hun sales uitbesteden.

Door René Bekink

Duurzaamheid en ethiek in b2b-sales: een duurzaam perspectief

Belang en relevantie voor belanghebbenden

Duurzaamheid en ethiek zijn van vitaal belang voor diverse belanghebbenden in de b2b-sector, waaronder klanten, prospects en eigen personeel. Als sales-, marketing- of commercieel directeur is het cruciaal te begrijpen dat je klanten en stakeholders steeds kritischer worden bij het kiezen van zakelijke partners.

Bedrijven die duurzaamheid en ethiek in hun bedrijfsstrategie verankeren, tonen niet alleen hun betrokkenheid bij een betere wereld. Ze plukken ook de vruchten van een positieve bedrijfsreputatie. In een sector waar producten en diensten steeds meer op elkaar lijken, geeft een duurzame reputatie steeds vaker de doorslag. Bedrijven tonen immers ook aan hun stakeholders graag dat zij samenwerken met duurzame leveranciers en partners.

Duurzaamheid speelt overigens niet alleen een rol bij klanten. Een duurzame bedrijfsreputatie helpt ook bij het aantrekken en behouden van personeel. Mensen zijn liever werknemer bij een duurzame onderneming dan bij een niet-duurzame.

Toepassing in b2b-sales: meer dan groene producten

Duurzame verkoopstrategieën gaan verder dan het aanbieden van ‘groene’ producten of energie-efficiënte oplossingen. Ze vereisen een holistische benadering, waarbij ethische overwegingen en duurzame praktijken geïntegreerd worden in het gehele verkoopproces. Dit omvat transparante communicatie over duurzaamheidsinitiatieven, het selecteren van ethisch verantwoorde leveranciers en het actief bevorderen van milieuvriendelijke oplossingen.

Duurzame verkoopstrategie blijkt ook uit de benadering van prospects en klanten. De communicatie met hen dient eerlijk en transparant te zijn, zonder van trucjes gebruik te maken. En het betekent ook dat je je houdt aan wetgeving zoals de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) en de Telecommunicatiewet.

Met een duurzame verkoopstrategie benadruk je daarom niet alleen de productspecificaties, leveringsvoorwaarden en prijs. Je vertelt ook wat jouw bedrijf doet om een positieve, duurzame rol in de maatschappij te spelen.

Concrete voordelen voor bedrijfsreputatie en verkoopresultaten

Betere bedrijfsreputatie: bouwen aan vertrouwen

Bedrijven die duurzaamheid en ethiek omarmen, genieten vaak van een verbeterde bedrijfsreputatie. Klanten voelen zich aangetrokken tot bedrijven die niet alleen hoogwaardige producten en diensten aanbieden, maar ook actief bijdragen aan een positieve impact op de samenleving. Dit vertaalt zich in een grotere merkloyaliteit en positieve mond-tot-mondreclame.

Positieve invloed op sales: duurzaamheid als verkoopargument

Onderzoek toont aan dat bedrijven met sterke duurzaamheidspraktijken betere verkoopresultaten behalen. Klanten zijn bereid meer te betalen voor producten en diensten van bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Een solide duurzaamheidsverhaal kan een doorslaggevende factor zijn bij het nemen van aankoopbeslissingen. Met een duurzame verkoopstrategie breng je dit bij je prospects en klanten onder de aandacht.

Hoe werkt een duurzame verkoopstrategie? - Provite
Hoe werkt een duurzame verkoopstrategie? (illustratie: Manufesta)

Duurzame verkoopstrategie in de praktijk

Transparantie als sleutel: vertrouwen opbouwen door openheid

Een duurzame verkoopstrategie vereist transparantie in alle bedrijfsprocessen. Klanten waarderen openheid over duurzaamheidsinitiatieven. Dit kan gaan over de herkomst van grondstoffen tot de impact van producten op het milieu. Dit vertrouwen draagt bij aan langdurige klantrelaties en positieve aanbevelingen.SALES INSPIRATIE

Je ontvangt één tot twee keer per maand een e-mail met redactionele informatie.
Je kunt je op ieder moment afmelden.CSR-reporting en ESG-implementatie: de nieuwe standaard

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en Environmental, Social, and Governance (ESG) criteria spelen een groeiende rol in de b2b-sector. Het integreren van CSR-rapportage in verkoopcommunicatie en voldoen aan ESG-normen voldoet niet alleen aan regelgeving, maar toont ook aan dat het bedrijf serieus bezig is met duurzaamheid en ethiek.

Duurzame verkoopstrategie bij uitbesteden van sales

Bewuste keuze van partners: uitbesteden met ethiek

Wanneer een deel van de sales wordt uitbesteed, bijvoorbeeld bij b2b telemarketing, is het essentieel om partners te selecteren die dezelfde duurzaamheidsnormen handhaven. Een bewuste keuze van outsourcingpartners met sterke ethische praktijken versterkt de duurzame boodschap van het bedrijf en voorkomt mogelijke reputatierisico’s.

Training en integratie: duurzaamheid overdragen

Outsourcingpartners moeten worden getraind in duurzaamheidspraktijken en ethische normen die het bedrijf hanteert. Dit zorgt voor consistentie in de verkoopbenadering en waarborgt dat duurzaamheid niet verloren gaat in de keten.

Conclusie

Duurzame verkoopstrategie is geen kortstondige mode of ‘woke’, maar een essentieel onderdeel van moderne b2b-sales. De voordelen, variërend van een verbeterde bedrijfsreputatie tot betere verkoopresultaten, maken het onmisbaar voor sales-, marketing- en commercieel directeuren om deze waarden te integreren in hun strategische plannen. Door transparantie, CSR-rapportage en ESG-implementatie te omarmen en outsourcingpartners bewust te kiezen en te trainen, kunnen bedrijven een duurzame toekomst tegemoet gaan, waarin ethiek en winstgevendheid hand in hand gaan.

Meer lezen

Duurzaamheid en b2b branding: wat hebben ze met elkaar te maken? Manufesta

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – PwC

Five ways that ESG creates value – McKinsey

Bovenste foto: Pixabay.

Share: