Koude acquisitie 2.0 - Provite

Koude acquisitie 2.0: innovatieve benaderingen voor b2b-succes

Koude acquisitie is altijd een belangrijk onderdeel geweest in b2b-sales voor het verwerven van nieuwe klanten en het stimuleren van groei. Het is een methode die een snel en meetbaar resultaat geeft. De afgelopen jaren is er wel het een en ander veranderd rond wetgeving, acceptatie en uitvoering van koude acquisitie. In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op innovatieve benaderingen ervan. Van nieuwe technieken tot geavanceerde technologieën, we zullen verkennen hoe salesprofessionals hun koude acquisitie-inspanningen naar een hoger niveau kunnen tillen en hun RoI kunnen maximaliseren.

Door René Bekink

De evolutie van koude acquisitie: wetgeving, acceptatie en uitvoering

In de afgelopen twintig jaar heeft de wetgeving rondom koude acquisitie in Nederland aanzienlijke veranderingen ondergaan. Dat leidde tot een verschuiving in de acceptatie en uitvoering van deze praktijk. Voorheen waren beslissers over het algemeen beter telefonisch bereikbaar. Hierdoor was koude acquisitie via de telefoon (telefonische acquisitie) een veel gebruikte en effectieve methode om potentiële klanten te benaderen. Echter, met de opkomst van privacywetgeving zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Telecomwet, zijn er strenge beperkingen opgelegd aan het gebruik van telefoonmarketing binnen de EU.

De AVG heeft in het bijzonder een grote invloed op de praktijk van koude acquisitie. Deze verordening legt strikte regels op met betrekking tot de verwerking en bescherming van persoonsgegevens. Bedrijven dienen hierdoor vaak hun benaderingsmethoden te herzien en meer nadruk te leggen op toestemming en privacycompliance. Daarnaast is een belangrijke verandering de beperking van telefonische benadering tot alleen rechtspersonen. Eenmanszaken, firma’s en maatschappen mogen niet meer telefonisch worden benaderd voor koude acquisitie, tenzij er al een bestaande relatie is. Deze wijzigingen hebben geleid tot een verschuiving naar alternatieve kanalen zoals e-mail en social media voor koude acquisitie.

Hoewel deze veranderingen uitdagingen met zich meebrengen voor salesprofessionals, bieden ze ook kansen voor innovatie en creativiteit. Door zich te concentreren op gepersonaliseerde en relevante communicatie, en door te voldoen aan strikte privacyrichtlijnen, kunnen bedrijven nog steeds succesvol zijn in hun koude acquisitie-inspanningen in een steeds veranderend juridisch landschap.

Wat verstaan we eigenlijk onder koude acquisitie?

Koude acquisitie verwijst naar het proces waarbij een bedrijf proactief potentiële klanten benadert met wie het nog niet eerder contact had. Het doel ervan is om nieuwe zakelijke kansen te genereren en prospects te interesseren voor het aanbod van het bedrijf. Het eerste contact in koude acquisitie kan plaatsvinden via verschillende communicatiekanalen, waarbij telefonisch contact historisch gezien favoriet was. Dit houdt in dat een salesprofessional telefonisch een bedrijf of een specifieke contactpersoon belt om hen te informeren over het aanbod van het bedrijf en interesse te wekken voor verdere gesprekken (b2b telemarketing).

De telefoon was en blijft een belangrijk instrument voor koude acquisitie - Provite
De telefoon was en blijft een belangrijk instrument voor koude acquisitie (foto Pixabay).

Naast telefonische benadering kunnen er ook andere methoden worden gebruikt, zoals e-mailmarketing, direct mail, sociale media-berichten en netwerkevenementen. Deze benaderingen variëren afhankelijk van de voorkeuren van de doelgroep en de branche waarin het bedrijf opereert. Het doel van koude acquisitie is niet alleen om potentiële klanten te informeren over de producten of diensten van het bedrijf, maar ook om interesse te wekken, kwalificatie uit te voeren en uiteindelijk een afspraak te maken voor verdere verkoopgesprekken.

Koude acquisitie vereist een zorgvuldige planning, voorbereiding en opvolging om effectief te zijn. Dit omvat het identificeren van de juiste doelgroep, het ontwikkelen van een overtuigende boodschap, het opvolgen van leads en het bijhouden van resultaten. Hoewel koude acquisitie een uitdagende en soms tijdrovende activiteit kan zijn, is het een waardevolle strategie voor het genereren van nieuwe zakelijke kansen. Het is een van de meest effectieve manieren om de groei van een bedrijf te stimuleren.

Nog even een opmerking voor hen die koude acquisitie maar ‘eng’ vinden om te doen. Bedenk dat na het eerste contact, of dit nu persoonlijk of digitaal is, de kou ervan af is en je voortaan met een warme lead contact hebt. Behalve dat de interactie dan anders is, gelden de wettelijke beperkingen rond AVG ook voor een groot deel niet meer.SALES INSPIRATIE

Je ontvangt één tot twee keer per maand een e-mail met redactionele informatie.
Je kunt je op ieder moment afmelden.Innovatieve technieken voor effectieve koude acquisitie

Koude acquisitie heeft een transformatie ondergaan door de opkomst van nieuwe trends en technologische ontwikkelingen. We zullen de evolutie van koude acquisitie verkennen, van traditionele telefoongesprekken tot het gebruik van geavanceerde software. En we laten zien hoe je, als salesprofessional, er je voordeel mee kunt doen.

Personalisatie op grote schaal

We laten hier zien hoe je geavanceerde gegevensanalyse en segmentatie gebruikt om gepersonaliseerde benaderingen op grote schaal uit te voeren. Hierdoor vergroot je de betrokkenheid van potentiële klanten.

Personalisatie op grote schaal vereist een diepgaand begrip van je doelgroep en geavanceerde gegevensanalysevaardigheden. Door personalisatie kom je dichter bij de prospect, wat ertoe leidt dat koude acquisitie als minder ‘koud’ wordt ervaren. Hier zijn enkele stappen om deze aanpak in de praktijk toe te passen:

 • Gegevensverzameling en -analyse: Verzamel zoveel mogelijk gegevens over je doelgroep, waaronder demografische informatie, gedragsgegevens en interacties met jouw merk. Analyseer deze gegevens om patronen en trends te ontdekken die kunnen worden gebruikt om gepersonaliseerde benaderingen te ontwikkelen.
 • Segmentatie: Verdeel je doelgroep in verschillende segmenten op basis van gedeelde kenmerken of gedragingen. Dit kunnen bijvoorbeeld branches, bedrijfsgrootte, functietitels of interesses zijn. Door je doelgroep te segmenteren kun je gerichtere en relevantere boodschappen creëren.
 • Gepersonaliseerde communicatie: Pas je communicatie aan op basis van de segmenten die je hebt gedefinieerd. Dit houdt in dat je verschillende versies van jouw boodschap creëert voor verschillende segmenten, met inhoud en aanbiedingen die specifiek zijn afgestemd op hun behoeften en interesses.
 • Automatisering: Maak gebruik van geautomatiseerde marketingtools om gepersonaliseerde communicatie op grote schaal te verzenden. Deze tools kunnen worden geprogrammeerd om dynamische inhoud te leveren op basis van de kenmerken van de ontvanger. Zo wordt het proces van personalisatie gestroomlijnd en geautomatiseerd.
 • Social selling: Gebruik de kracht van social media-platforms zoals LinkedIn voor het opbouwen van relaties en het genereren van leads in de b2b-markt.
 • Contentgedreven benaderingen: Leer hoe je waardevolle content kunt creëren en verspreiden die aansluit bij de behoeften en uitdagingen van jouw doelgroep. Hierdoor onderscheidt je je als een thought leader en bouw je vertrouwen op.

Social selling

Social selling op platforms zoals LinkedIn vereist een strategische aanpak om relaties op te bouwen en leads te genereren. Hier zijn enkele praktische stappen om social selling effectief toe te passen:

 • LinkedIn is een belangrijk middel om nieuwe prospects te vinden - Provite
  LinkedIn is een belangrijk middel om nieuwe prospects te vinden (foto Airam Datoon).

  Profieloptimalisatie: Optimaliseer je LinkedIn-profiel om een professionele uitstraling te creëren en potentiële klanten aan te trekken. Zorg ervoor dat je profiel volledig is ingevuld, inclusief een duidelijke samenvatting, relevante werkervaring en vaardigheden.

 • Contentcreatie en delen: Deel waardevolle en relevante content op je LinkedIn-profiel om jouw expertise te tonen en waarde toe te voegen aan je netwerk. Dit houdt in dat je artikelen schrijft, branche-updates deelt of deelneemt aan discussies binnen relevante LinkedIn-groepen.
 • Netwerken en relaties opbouwen: Maak actief verbinding met potentiële klanten en branchecontacten op LinkedIn. Stuur persoonlijke uitnodigingen om verbinding te maken en neem deel aan groepsdiscussies om je netwerk uit te breiden en relaties op te bouwen.
 • Opvolging en betrokkenheid: Houd je netwerkrelaties warm door regelmatig contact te houden en betrokken te blijven bij hun activiteiten op LinkedIn. Stuur persoonlijke berichten om interesse te tonen in hun werk en behoeften en bied waar mogelijk waardevolle hulp en informatie.

Contentgedreven benadering

Contentgedreven benadering draait om het creëren en delen van waardevolle informatie die aansluit bij de behoeften en uitdagingen van jouw doelgroep. Hier zijn enkele stappen om deze aanpak in de praktijk toe te passen:

 • Doelgroeponderzoek: Voer grondig onderzoek uit naar je doelgroep om hun behoeften, uitdagingen en interesses te begrijpen. Identificeer welke soorten inhoud waardevol voor hen zijn en welke formats (bijvoorbeeld tekst, beeld, enquête, citaat) het meest effectief zijn.
 • Contentcreatie: Creëer waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Dit houdt in dat je blogposts, whitepapers, e-books, video’s, webinars of infographics produceert die educatieve, informatieve of inspirerende informatie bieden.
 • Contentdistributie: Deel jouw content via verschillende kanalen om je bereik te vergroten en je doelgroep te bereiken. Dit betekent dat je je content deelt op sociale media, je website, e-mailnieuwsbrieven, branche-publicaties of gastblogs op relevante platforms.
 • Betrokkenheid en interactie: Stimuleer betrokkenheid en interactie met jouw informatie door actief deel te nemen aan discussies, vragen te stellen en feedback te geven aan jouw publiek. Moedig ook deelname aan door middel van likes, shares en opmerkingen om de zichtbaarheid en verspreiding van jouw content te vergroten. Hoe meer reacties op jouw content, des te groter het bereik ervan wordt.

Geavanceerde technologieën voor optimale resultaten

Koude acquisitie heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt door de toepassing van geavanceerde technologieën. Er is een ruime keuze aan software beschikbaar om leads te genereren, kwalificeren en te benaderen. De recente opkomst van AI (artificial intelligence: kunstmatige intelligentie) vergroot daarnaast de mogelijkheden om de perfecte prospects te vinden enorm. Dit helpt je bijvoorbeeld om klant-look-a-likes te ontdekken. Maar hoe pas je die technieken toe? Ik leg het hieronder uit:

AI-gestuurde prospectie

 • Gegevensverzameling en -analyse: Verzamel gegevens van potentiële klanten uit verschillende bronnen, zoals je website, sociale media, eerdere interacties en (externe) databases. Gebruik geavanceerde AI-tools om deze gegevens te analyseren en patronen te ontdekken die wijzen op potentiële interesse of koopgedrag.
 • Predictive analytics: Gebruik predictive analytics-modellen om potentiële klanten te beoordelen op basis van hun gedrag en kenmerken. Deze scores geven aan welke prospects het meest kansrijk zijn en dus prioriteit moeten krijgen in jouw acquisitie-inspanningen.
 • Automatisering van benadering: Gebruik AI om geautomatiseerde benaderingscampagnes te creëren die zijn afgestemd op de prioriteit van de prospects. Dit houdt in dat je gepersonaliseerde e-mails, advertenties of social media-berichten verstuurt op basis van de specifieke interesses en behoeften van elke prospect.
 • Continu leren en optimaliseren: Evalueer regelmatig de resultaten van je AI-gestuurde prospectie-inspanningen en gebruik deze inzichten om je modellen en strategieën voortdurend te verbeteren. Door te leren van eerdere successen en mislukkingen, kun je jouw acquisitie-inspanningen steeds verder verfijnen en optimaliseren.

Automatisering van workflows

 • Workflow-analyse: Analyseer jouw koude acquisitie-activiteiten om repetitieve taken en processen te identificeren die geschikt zijn voor automatisering. Dit kan bijvoorbeeld het versturen van follow-up e-mails, het plannen van afspraken of het opvolgen van leads omvatten.
 • Selectie van automatiseringstools: Kies de juiste automatiseringstools die passen bij jouw specifieke behoeften en workflows. Dit kunnen CRM-systemen zijn met ingebouwde automatiseringsfuncties, e-mailmarketingplatforms of gespecialiseerde workflowautomatiseringssoftware.
 • Workflowconfiguratie: Configureer je automatiseringstools om workflows en sequenties te automatiseren op basis van vooraf gedefinieerde regels en triggers. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je e-mails automatiseert op basis van specifieke acties van prospects of dat je opvolgingstaken toewijst aan teamleden op basis van bepaalde criteria.
 • Monitoring en optimalisatie: Monitor de prestaties van je geautomatiseerde workflows en kijk naar punten voor verbetering. Pas de workflows indien nodig aan om de efficiëntie te verhogen. Zorg er zo voor dat ze blijven voldoen aan de behoeften van jouw koude acquisitie-inspanningen.
IT speelt een steeds grotere rol bij koude acquisitie - Provite
IT speelt een steeds grotere rol bij koude acquisitie (foto Digital Buggu).

CRM-integratie

 • Gegevenssynchronisatie: Integreer je CRM-systeem met andere bronnen van klantgegevens, zoals je website, sociale media en marketingautomatiseringsplatform. Zorg ervoor dat alle klantinteracties en informatie centraal worden opgeslagen en gesynchroniseerd in jouw CRM-systeem.
 • Segmentatie en targeting: Gebruik de gegevens in je CRM-systeem om je doelgroep te segmenteren en gerichte acquisitiecampagnes te creëren. Dit houdt in dat je specifieke doelgroepen identificeert op basis van demografische kenmerken, gedragsgegevens of eerdere interacties met jouw bedrijf.
 • Gegevensgestuurde inzichten: Analyseer de gegevens in je CRM-systeem om inzichten te verkrijgen in het gedrag en de voorkeuren van prospects. Gebruik deze inzichten om je acquisitiestrategieën te verfijnen en te optimaliseren voor betere resultaten.
 • Geautomatiseerde workflows: Stel geautomatiseerde workflows in binnen je CRM-systeem om opvolgingstaken, herinneringen en meldingen te automatiseren op basis van specifieke triggers en acties van prospects. Hierdoor kun je consistentie en efficiëntie behouden in je acquisitie-inspanningen.

De rol van compliance en ethiek in koude acquisitie

In een tijdperk van toenemende privacyregelgeving is het van belang om je bewust te zijn van de wettelijke vereisten en ethische overwegingen met betrekking tot koude acquisitie in Nederland en Europa. De AVG-wetgeving is redelijk nieuw en jurisprudentie hieromtrent ontwikkelt zich nog. Software voor b2b-sales houdt hier overigens vaak wel al rekening mee. Dit beschermt je ten dele voor fouten op AVG-gebied. Als je twijfels hebt is het verstandig om een gespecialiseerd jurist naar je procedures te laten kijken. Je wilt immers niet in de fout gaan, want de boetes kunnen aanzienlijk zijn (maximaal 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet).

Conclusie: de toekomst van koude acquisitie

Koude acquisitie blijft een uiterst waardevol instrument voor b2b-verkoopprofessionals, maar het vereist voortdurende aanpassing en innovatie om succesvol te blijven. Door gebruik te maken van innovatieve technieken, geavanceerde technologieën en een sterke ethische basis kun je als salesprofessional koude acquisitie-inspanningen optimaliseren en de zakelijke groei van je bedrijf maximaliseren.

Met dit uitgebreide artikel heb ik jou, als salesprofessional, willen voorzien van waardevolle inzichten en praktische strategieën om je koude acquisitie-inspanningen te verbeteren en te gedijen in de steeds veranderende wereld van b2b-sales. Het mag duidelijk zijn: koude acquisitie is niet dood, maar ontwikkelt zich als nooit tevoren. Nu ben jij aan zet. Begin stap voor stap, analyseer en verbeter, en zet dan de volgende stap. Veel succes!

Meer informatie

De Par5 methode – boek met een afgeronde methode om AVG-proof nieuwe klanten te werven.

New Business: de levensader voor groei in de b2b-sector.

Hoe het delen van content op LinkedIn je sales ondersteunt.

Gaat koude acquisitie ten onder (aan online leadgeneratie)?

Zeven ingrediënten voor effectieve koude acquisitie – Victor Bonke.

Bovenste foto: Andrea Piacquadio.

Share: