Welke salestaken kun je uitbesteden als je te veel openstaande salesvacatures hebt? - Provite

Salestaken uitbesteden als je te veel openstaande salesvacatures hebt

In de huidige overspannen arbeidsmarkt staan veel bedrijven in de b2b-sector voor een grote uitdaging. Het invullen van openstaande salesvacatures blijkt een lastige opgave te zijn. Deze situatie heeft verstrekkende gevolgen voor bedrijven, met name voor hun salesafdelingen. Als gevolg van langdurig onvervulde salesposities blijven belangrijke taken onafgehandeld. Afhankelijk van het aantal openstaande vacatures kan dit leiden tot het verwaarlozen van new business, een afname in het serviceniveau aan bestaande klanten en vertraagde reacties op aanvragen van potentiële nieuwe klanten. Dit heeft niet alleen invloed op de groei van het bedrijf, maar kan ook de klanttevredenheid aantasten. In dit artikel ga ik dieper in op de gevolgen van te veel openstaande salesvacatures voor b2b-bedrijven en laat ik zien hoe je deze uitdaging kunt aanpakken door bepaalde salestaken uit te besteden aan gespecialiseerde b2b telemarketing- of acquisitiebureaus.

Door René Bekink

De impact van openstaande salesvacatures

Verlies van nieuwe zakelijke kansen

Een van de meest voor de hand liggende gevolgen van openstaande salesvacatures is het verlies van nieuwe zakelijke kansen. Salesmedewerkers zijn de drijvende kracht achter het genereren van nieuwe leads en het sluiten van deals. Als er niet genoeg verkoopprofessionals beschikbaar zijn, worden potentiële klanten mogelijk niet benaderd of opgevolgd, waardoor waardevolle kansen verloren gaan. In de praktijk besteden salesprofessionals nu eenmaal meer aandacht aan bestaande dan nieuwe klanten. En als sales de handen vol heeft aan bestaande klanten en aanvragen, wie denkt er dan nog aan leadgeneratie?

Verlies van bestaande klanten

Naast het aantrekken van nieuwe klanten is het behouden van bestaande klanten cruciaal voor elk b2b-bedrijf. Het gebrek aan salespersoneel kan leiden tot een verminderd serviceniveau voor bestaande klanten. Klanten voelen zich wellicht verwaarloosd, wat kan resulteren in verminderde loyaliteit en zelfs het verlies van waardevolle klanten aan concurrenten. Minder aandacht voor bestaande klanten biedt ook extra kansen voor concurrenten.

Vertraagde respons op aanvragen

Potentiële klanten die interesse tonen in jouw producten of diensten verwachten een prompte reactie. Als door openstaande salesvacatures aanvragen te lang blijven liggen, schrikt dit potentiële klanten af. Vertraagde response kan het acquisitieproces ondermijnen en de concurrentie een voorsprong geven.

Negatieve impact op groei en omzet

Het cumulatieve effect van de bovengenoemde problemen heeft een directe negatieve invloed op de groei en omzet van een bedrijf. Het niet kunnen invullen van salesvacatures betekent dat het bedrijf niet in staat is om zijn verkoopdoelstellingen te halen. Dat kan de financiële gezondheid van de organisatie in gevaar brengen. Het ziet er bovendien niet naar uit dat de huidige overspannen arbeidsmarkt spoedig verbetert. De keuze voor de ondernemer is daardoor: verkoopkansen laten liggen of salestaken uitbesteden.

In de huidige arbeidsmarkt is de keuze voor de ondernemer daardoor: verkoopkansen laten liggen of salestaken uitbesteden.

Salestaken uitbesteden als oplossing

Salesmanagement staat voor de uitdaging om de schade door openstaande salesvacatures te beperken en de groei van het bedrijf te waarborgen. Een effectieve oplossing is het uitbesteden van salestaken aan gespecialiseerde b2b telemarketing- of acquisitiebureaus. Hieronder verkennen we hoe deze benadering kan helpen de problemen aan te pakken en hoe je dit proces kunt implementeren.

Voordelen van salestaken uitbesteden

1. Toegang tot expertise

B2B telemarketing- en acquisitiebureaus beschikken over ervaren salesprofessionals met diepgaande kennis van diverse markten. Door taken uit te besteden, krijgt jouw bedrijf toegang tot deze expertise, wat leidt tot betere verkoopresultaten.

2. Flexibiliteit

Het uitbesteden van salestaken biedt flexibiliteit. Je kunt de diensten van een bureau inschakelen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om piekperioden in de vraag op te vangen, bij productintroducties of om specifieke projecten aan te pakken.

3. Kostenbesparing

Het inhuren en trainen van salespersoneel brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Nieuw personeel opleiden kost tijd en vraagt daarnaast extra managementinspanning. Bovendien hebben de nieuwe salesprofessionals een ingerichte en geautomatiseerde werkplek nodig. Ook eventuele extra kosten door personeelsverloop (mensen wisselen sneller van baan tegenwoordig) ben je dan kwijt. Door salestaken uit te besteden kun je deze kosten verminderen en tegelijkertijd profiteren van de expertise van het bureau.

4. Focus op kernactiviteiten

Door routinetaken uit te besteden kunnen je interne salesmedewerkers zich richten op hun kernactiviteiten, zoals het sluiten van deals en het onderhouden van klantrelaties. Kort gezegd: een ervaren salesprofessional levert het meeste op als hij/zij bij een klant aan tafel zit. Salestaken deels uitbesteden verbetert de efficiëntie en productiviteit van jouw salesafdeling.

Een ervaren salesprofessional levert het meeste op als hij/zij bij een klant aan tafel zit.

Het uitbestedingsproces

Het uitbesteden van salestaken vereist een zorgvuldige planning en uitvoering. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om dit proces succesvol te implementeren:

1. Evaluatie van behoeften

Begin met het identificeren van welke salestaken je wilt uitbesteden. Dit kan variëren van leadgeneratie, aanvragen opvolgen en afspraken maken tot marktonderzoek en klanttevredenheidsonderzoeken.

2. Selectie van een geschikt bureau

Onderzoek en evalueer verschillende b2b telemarketing- en acquisitiebureaus. Let op hun trackrecord, expertisegebieden en referenties. Kies een bureau dat past bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

3. Duidelijke communicatie

Zorg voor duidelijke communicatie met het gekozen bureau. Definieer verwachtingen, doelstellingen en deadlines. Een goede samenwerking is essentieel voor succes.

4. Training en integratie

Salestaken uitbesteden - Biedt training en integratieondersteuning aan het uitbestede team - Provite - foto Christina Morillo
Biedt training en integratieondersteuning aan het uitbestede team – foto Christina Morillo.

Indien nodig, biedt dan training en integratieondersteuning aan het uitbestede team. Zorg ervoor dat ze goed op de hoogte zijn van jouw bedrijf, producten en diensten. Zorg er anderzijds ook voor dat je eigen salesprofessionals weten welke salestaken zijn uitbesteed aan het bureau. Dit voorkomt het dubbel uitvoeren van salesactiviteiten en verwarring bij klanten en prospects.

5. Monitoring en rapportage

Blijf de prestaties van het uitbestede team aandachtig volgen. Ontvang regelmatig rapportages en analyseer de resultaten om ervoor te zorgen dat je je doelstellingen bereikt.

6. Continue optimalisatie

Pas je uitbestedingsstrategie aan op basis van de resultaten en feedback. Blijf samenwerken met het bureau om de efficiëntie en effectiviteit te verbeteren. Des te langer je met een vast telemarketingbureau samenwerkt, des te beter ze jouw bedrijf leren kennen. Zorg ervoor dat je feedback geeft aan het bureau over de aangeleverde resultaten. Zo kan het externe bureau ervoor zorgen dat het de uitbestede salestaken steeds beter vervult. Dit komt onherroepelijk de resultaten ten goede. Het gaat er immers om dat je eigen salesprofessionals en het externe team elkaar versterken, niet elkaar beconcurreren.

Conclusie

Te veel openstaande salesvacatures vormen momenteel een aanzienlijke uitdaging voor b2b-bedrijven. De gevolgen variëren van het verlies van zakelijke kansen tot een afname van klanttevredenheid en omzet. Gelukkig biedt het uitbesteden van sales taken aan gespecialiseerde b2b telemarketing- of acquisitiebureaus een effectieve oplossing. Door gebruik te maken van de expertise en flexibiliteit van deze bureaus kunnen bedrijven de impact van openstaande vacatures verminderen. Zo blijven ze groeien in een competitieve markt, ondanks de overspannen arbeidsmarkt. Het juiste uitbestedingsproces, gekenmerkt door evaluatie, selectie, communicatie, training, monitoring en optimalisatie, zal je helpen om de gewenste resultaten te bereiken en de positie van jouw bedrijf in de b2b-markt te versterken.

Het uitbesteden van salestaken vereist overigens zorgvuldige planning en samenwerking met een betrouwbaar en ervaren bureau. Het is belangrijk om je specifieke behoeften en doelstellingen vast te stellen bij het kiezen van een partner. Door bovengenoemde stappen te volgen en te investeren in een succesvolle uitbestedingsstrategie, kunnen b2b-bedrijven de uitdaging van openstaande sales vacatures effectief aanpakken en gedijen in een veeleisende marktomgeving.

In een tijd waarin het vinden van gekwalificeerd salespersoneel een steeds grotere uitdaging wordt, kan het uitbesteden van salestaken de sleutel zijn tot het handhaven van groei en concurrentievoordeel voor b2b-organisaties. Door gebruik te maken van gespecialiseerde bureaus kunnen bedrijven niet alleen de gevolgen van openstaande salesvacatures minimaliseren, maar ook hun salesinspanningen optimaliseren en blijven groeien in een dynamische zakelijke omgeving.

Meer info: Uitdaging door openstaande sales vacatures: meer sales met minder mensen.

Share: