Kennisbank betekenis en uitleg account-based marketing - Provite

BETEKENIS ACCOUNT-BASED MARKETING

Account-based marketing (ABM) is een strategische benadering waarbij marketing- en salesactiviteiten gericht zijn op individuele accounts in plaats van op brede doelgroepen. Het is een gepersonaliseerde aanpak die zich richt op het opbouwen van diepere relaties, het leveren van relevante berichten en het verhogen van conversie.

Met account-based marketing kunnen bedrijven met een beperkte doelgroep van 100 tot 500 prospects hun verkoopresultaten verbeteren door zich te richten op de meest waardevolle accounts. In plaats van een one-size-fits-all benadering, stelt Account based marketing bedrijven in staat om zich volledig te concentreren op de behoeften, uitdagingen en doelstellingen van elke individuele prospect. Door diepgaande kennis te vergaren over het bedrijf, de industrie en de pijnpunten van elk account kunnen gepersonaliseerde content en relevante boodschappen worden gecreëerd die aansluiten bij hun specifieke behoeften. Dit vergroot de kans op interesse en het opbouwen van sterke relaties.

Verschil tussen gewone en account-based marketing (illustratie Superoffice.com).

VOORDELEN ACCOUNT-BASED MARKETING

Account-based marketing is met name geschikt voor bedrijven met een in aantal kleine doelgroep en een hoog bestedingsbedrag per klant. Voor bedrijven die aan deze voorwaarden voldoen biedt account-based marketing belangrijke voordelen. We bespreken ze hieronder uitgebreid.

Verhoogde klantgerichtheid

Met account-based marketing kun je je volledig richten op de behoeften en doelstellingen van elke individuele prospect in je doelgroep. Door diepgaande kennis te vergaren over hun bedrijf, industrie en pijnpunten creëer je waardevolle en gepersonaliseerde content en boodschappen die aansluiten bij hun specifieke behoeften. Dit niveau van klantgerichtheid vergroot je kansen op het genereren van interesse en het opbouwen van sterke relaties.

Betere samenwerking tussen marketing en sales

Account-based marketing vereist nauwe samenwerking tussen marketing- en salesteams. Door gezamenlijk doelen vast te stellen en continue communicatie te onderhouden, stem je je inspanningen op elkaar af en hanteer je een gecoördineerde aanpak. Dit zorgt voor een naadloze overgang van marketingkwalificatie tot verkoopconversie, wat leidt tot een hogere efficiëntie en betere resultaten.

Hogere conversieratio’s

Met account-based marketing kun je je concentreren op de meest veelbelovende accounts in je doelgroep. Door diepgaande accountresearch en -analyse uit te voeren identificeer je potentiële klanten die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in je aanbod en een hogere kans hebben om te converteren. Door middel van persoonlijke benadering, relevante content en op maat gemaakte aanbiedingen kun je je conversieratio’s aanzienlijk verhogen.

Verbeterde klantervaring

Met ABM bied je jouw prospects een uitzonderlijke klantervaring door je te richten op hun individuele behoeften. Door persoonlijke interacties, relevante inhoud en gerichte campagnes vergroot je de betrokkenheid en tevredenheid van prospects. Dit leidt tot langdurige relaties, klantloyaliteit en positieve mond-tot-mondreclame.

 

Maximaliseer je Return on Investment

Door je marketing- en salesinspanningen te verbinden met specifieke accounts kun je je RoI maximaliseren. Omdat je je middelen concentreert op een selecte groep prospects besteedt je je marketingbudget efficiënter en richt je je inspanningen op de meest kansrijke accounts. Dit vermindert verspilling en zorgt voor een hogere RoI doordat je je tijd, energie en middelen optimaliseert voor de accounts met het grootste potentieel.

TOEPASSING ACCOUNT-BASED MARKETING

Voor bedrijven met een beperkte doelgroep biedt Account-based marketing verschillende voordelen en kan het de salesinspanningen optimaliseren. Hier zijn enkele praktische stappen voor het implementeren van account-based marketing in je salesstrategie:

  1. Identificeer je doelaccounts: Analyseer je doelgroep grondig en bepaal welke accounts het meest waardevol zijn voor je bedrijf. Baseer dit op criteria zoals omzetpotentieel, branche, bedrijfsgrootte en koopgedrag.
  2. Voer accountresearch uit: Verzamel gedetailleerde informatie over je doelaccounts. Leer hun bedrijf, behoeften, pijnpunten en besluitvormingsprocessen kennen. LinkedIn kan een waardevolle bron zijn om relevante inzichten en contactpersonen te vinden.
  3. Creëer gepersonaliseerde content: Ontwikkel nuttige content die specifiek is afgestemd op elke prospect. Dit kan variëren van artikelen en whitepapers tot gepersonaliseerde e-mails en video’s. Zorg ervoor dat je boodschappen aansluiten bij de specifieke uitdagingen en doelstellingen van elke prospect.
  4. Bouw sterke relaties op: Gebruik LinkedIn om contact te leggen met de juiste besluitvormers binnen je prospects. Stuur gepersonaliseerde uitnodigingen en benader hen met relevante informatie en inzichten. Bouw een netwerk op en cultiveer relaties op basis van vertrouwen en toegevoegde waarde.
  5. Coördineer marketing- en salesinspanningen: Werk nauw samen met je marketingteam om account-specifieke campagnes te ontwikkelen en uit te voeren. Stem je communicatie, kanalen en timing af om een consistente en gepersonaliseerde ervaring te bieden. Zorg ervoor dat je sales- en marketingteams regelmatig communiceren om inzichten te delen en de voortgang te bespreken.
  6. Meet en optimaliseer: Monitor de resultaten van je ABM-campagnes en meet de impact op je verkoopresultaten. Analyseer welke accounts het meest betrokken zijn, welke conversieratio’s je behaalt en welke accounts de grootste waarde opleveren. Pas je strategie aan op basis van deze inzichten en blijf continu optimaliseren.

Door Account-based marketing toe te passen, kunnen bedrijven met een beperkte doelgroep hun salesinspanningen maximaliseren en waardevolle relaties opbouwen met hun doelaccounts. Het biedt een gepersonaliseerde benadering, gerichte messaging en een betere klantervaring. LinkedIn is daarbij een waardevol platform om je ABM-strategie te ondersteunen en je te verbinden met de juiste mensen binnen je doelaccounts.

MEER INFORMATIE

Verzameling (Engelstalige) artikelen over account-based marketing door Momentum Itsma, het bedrijf dat ABM in 2003 ontwikkelde

Account-based marketing: the complete guide (strategy, process, case studies, and trends) – SuperOffice

Wat is Account Based Marketing? – b2bmarketeers.nl

How to Establish an Account-Based Marketing Strategy – Gartner

AANVERWANTE TREFWOORDEN

B2b (business to business)

Customer journey

Marketing automation

Prospect

(terug naar overzicht)

Beter worden als salesprofessional?

Naast deze theorie weten we ook veel over de praktijk van b2b-sales. Wil je je verder ontwikkelen als salesprofessional? Lees dan hier meer over onze acquisitietrainingen of neem contact op.