Kennisbank betekenis en uitleg Klantenbinding of retentie- Provite

KLANTENBINDING

Klantenbinding, ook wel bekend als klantbehoud of retentie, is een cruciaal concept binnen business-to-business (b2b) sales. Het verwijst naar de strategieën en activiteiten die een bedrijf onderneemt om bestaande klantrelaties te behouden en te versterken. In tegenstelling tot klantverwerving of acquisitie, waarbij nieuwe klanten worden aangetrokken, richt klantenbinding zich op het behouden van reeds verworven klanten. In dit artikel duiken we dieper in op de betekenis en de toepassing van klantenbinding binnen b2b sales.

Betekenis Klantenbinding

Wat is klantenbinding? Klantenbinding houdt in dat een bedrijf zich inspant om langdurige en waardevolle relaties met zijn bestaande klanten te onderhouden. Het gaat verder dan alleen het voltooien van een verkooptransactie. Het draait om het opbouwen van vertrouwen, het begrijpen van de unieke behoeften van de klant en het leveren van voortdurende waarde. Het resultaat van deze acties is klantloyaliteit. In de context van b2b-sales is klantenbinding van groot belang, omdat de aard van b2b-transacties vaak gebaseerd is op langetermijnpartnerschappen.

TOEPASSING KLANTENBINDING

Bij de toepassing van klantenbinding in de b2b-sector komen de volgende zaken aan de orde:

Persoonlijke relatieopbouw

Binnen b2b-sales is persoonlijk contact van essentieel belang. Het gaat niet alleen om de producten of diensten die worden aangeboden, maar ook om de relaties tussen de mensen achter de zakelijke entiteiten. Accountmanagers en vertegenwoordigers spelen een cruciale rol bij het opbouwen van persoonlijke relaties met klanten. Dit gaat verder dan alleen zakelijk contact en omvat ook begrip van de bedrijfscultuur en de specifieke uitdagingen waar de klant mee te maken heeft.

Op maat gemaakte oplossingen

Elke b2b-klant is uniek en heeft specifieke behoeften. Klantenbinding wordt versterkt door op maat gemaakte oplossingen aan te bieden die aansluiten op de specifieke zakelijke vereisten van de klant. Dit kan variëren van het aanpassen van producten of diensten tot het ontwikkelen van nieuwe oplossingen die aan hun behoeften voldoen. Bij abonnementen, licenties en servicecontracten speelt klantenbinding natuurlijk helemaal een cruciale rol.

Proactieve ondersteuning

Een proactieve benadering van klantenservice en ondersteuning draagt bij aan klantenbinding. Door vooruit te denken en problemen op te lossen voordat ze zich voordoen toont een bedrijf zijn betrokkenheid bij het succes van de klant. Dit kan variëren van technische ondersteuning tot het bieden van strategisch advies om de bedrijfsdoelen van de klant te ondersteunen.

Continue communicatie

Regelmatige communicatie met klanten houdt de relatie levendig. Dit kan bestaan uit updates over nieuwe producten, relevante branche-inzichten of zelfs informele contacten om te vragen hoe het met de klant gaat. Continue communicatie laat zien dat het bedrijf waarde hecht aan de relatie, zelfs buiten zakelijke transacties. Bovendien kan het nurturen van bestaande klanten ervoor zorgen dat deze meer omzet gaan opleveren. Als je dit goed doet levert dit klantloyaliteit op; klanten blijven trouw aan jou als leverancier.

Het belang van continue communicatie met de klant mag niet onderschat worden. Bijvoorbeeld eens in de drie maanden is daarbij een mooie frequentie. Dit kan echter een behoorlijke extra werkdruk bij de accountmanager geven. Als dit een probleem vormt, leg die taak dan bij een afdeling binnenverkoop neer. Als ook die niet voldoende capaciteit heeft, besteedt dit dan uit aan een bureau voor b2b telemarketing. Ook voor speciale acties, waarbij alle klanten in korte tijd benaderd dienen te worden, biedt een telemarketingbureau uitkomst.

Kennisbank betekenis klantenbinding of klantbehoud - Statistieken over klantenbinding - Provite
Klantenbinding heeft een grote invloed op winst en waarde van een bedrijf.

Waardegedreven partnerschap

Een effectieve klantenbindingstrategie richt zich op het opbouwen van een partnerschap dat gebaseerd is op wederzijdse waardecreatie. Dit betekent dat de leverancier actief meedenkt over hoe het de groei en efficiëntie van de klant kan verbeteren. Hierdoor evolueert de relatie van simpelweg leverancier vs. klant naar een strategisch partnerschap.

Het mag duidelijk zijn: klantenbinding is geen eenmalige inspanning, maar een doorlopend proces dat aandacht en toewijding vereist. In de b2b-sector is klantretentie vaak net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan het aantrekken van nieuwe klanten. Onderzoek heeft aangetoond dat de verkoopkosten aan bestaande klanten een stuk lager liggen dan die bij nieuwe klanten. Een succesvolle klantenbindingstrategie stimuleert niet alleen de omzet, maar draagt ook bij aan de winstgevendheid van de onderneming.

MEER INFORMATIE

Waarom klantenbinding in B2B-sales zo ontzettend belangrijk is (Jean-Philippe van den Berg)

7 Tips om je klantenbinding te verbeteren (Bart van den Belt)

7 B2B customer retention strategies that work best in 2023 (Touchpoint)

How to optimize customer retention for B2B enterprises (Totango)

AANVERWANTE TREFWOORDEN

Acquisitiebureau

b2b (business to business

Nurturen

(terug naar overzicht)

Beter worden als salesprofessional?

Naast deze theorie weten we ook veel over de praktijk van b2b-sales. Wil je je verder ontwikkelen als salesprofessional? Lees dan hier meer over onze acquisitietrainingen of neem contact op.